Dünyanın ilk 6’lı Çapraz Karaciğer Nakli Malatya’da Gerçekleşti

İnönü üniversitesi 6'lı çapraz karaciğer nakli başarısına imza attı

Prof.Dr. Sezai Yılmaz ve ekibi, dünyanın ilk 6’lı çapraz karaciğer naklini gerçekleştirdi. 100 sağlık profesyonelinin görev yaptığı nakil ameliyatlarının başarıyla sonuçlandığı bildirildi. 

Tıp alanındaki başarıyı Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca duyurdu. Koca, “Dünyanın ilk 6’lı çapraz karaciğer nakli ameliyatı Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsünde yapıldı. Daha önce de ilk dörtlü ve beşli çapraz karaciğer nakilleri bu merkezde gerçekleştirilmişti. Çapraz nakil ameliyatları, hastaların vericileri olmasına rağmen kan ve doku uyuşmazlığı nedeniyle kendi vericilerinden organ alamamaları, aynı durumdaki hastalar arasında birinin vericisinden diğerinin alıcısına nakil yapılması anlamına geliyor. Bu nakillerin en ilerisi olan 6’lı çapraz karaciğer nakil ameliyatları, nakil bekleyen hastalar için ümidi artırıyor” dedi. 

Yılmaz : “Malatya Çapraz Nakillerin Dünyadaki Merkezi Olacak”

Tıp dünyasındaki yeni başarıyı Enstitü başkanımız Prof. Dr. Sezai Yılmaz anlattı, “Bu operasyon ilk kez uygulanmıyor. Ancak çoklu çapraz karaciğer nakilleri ilk kez uygulanıyor. Dünyada şu ana kadar ikili çapraz karaciğer nakilleri birçok merkezde yapılıyordu. Ancak ikili nakillerin karaciğer nakli bekleyen hastalara çok büyük bir katkısının olmadığı ortaya kondu. Ancak ikilinin üzerinden yapılan çoklu çaprazlarla bir büyüme veya daha fazla hastaya karaciğer nakli yapma şansı sunuldu. Üçlü çapraz karaciğer nakilleri şimdiye kadar 11 kez yapıldı. Bunların iki tanesi başka ülkelerde yapılmıştı. Daha sonra yapılan 9 tane daha yapıldı, bunların hepsi Malatya’da yapıldı. Ama dörtlü çapraz karaciğer nakli şimdiye kadar 4 kez yapıldı. Bunların hepsi bizim merkezimizde yapıldı. İki kez beşli çapraz karaciğer nakli, dün en son 6’lı çapraz karaciğer nakli gerçekleştirildi. 100’ün üzerinde kişi ile bu operasyon gerçekleşti. Sabah 8’de başladık, akşam 8 gibi operasyonların hepsi bitmişti. Ameliyatları sorunsuz olarak sonuçlandırdık. Bu model hem ülkemizde hem de dünyada karaciğer nakli bekleyen hastalara umut olacaktır. Bunun da merkezinin Malatya olacağını düşünüyorum. İkili çapraz nakiller dahi Amerika’da bile aynı gün gerçekleştirilemiyor. Çapraz karaciğer naklinin merkezi İnönü Üniversitesi olacak diye düşünüyorum” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 






Kaynak: BSHA Haber Bülteni

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar