Ölümden Sonra da Yaşa…
Organ bağışı, bir insanın diğer insanlar için yapabileceği en kutsal bağıştır. Organ bağışıyla insanlarımızın hayata dönmesini sağlayabilir, acılarını dindirebilir, yakınları ile birlikte yaşadıkları hüznü sevince çevirebiliriz. Bunun için yapmamız gereken tek şey, sağlık müdürlükleri ve hastaneler aracılığıyla organ bağışında bulunmak.
Organ bekleme listelerinde kendisine bağışlanacak bir organ bulunmaz ise hayatını kaybedecek hastalarımız kendisine organ bulunması için ülkemizde 5-6 yıl beklemektedir. Birçok hastamız uygun organ bulunamadan hayatını kaybetmektedir. Gelin organlarımızı bağışlayarak bu süreyi ortadan kaldıralım ve onları mutlu edelim.
Sağlık Bakanlığı kontrolü ve koordinasyonunda 2001 yılında kurulan, "Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi" ile organ ve dokularda uygun olanlar, adil bir dağılım, bilimsel kurallar ve tıbbi etik anlayış çerçevesinde, en kısa sürede, en uygun hasta için koordinasyon merkezlerine teslim edilmektedir.
Bu sistemin kaynağını canlıdan veya kadavradan (ölüden) alınan organ ve dokular oluşturmaktadır. Organ nakillerinde, sayı ve tıbbi başarı olarak en yüksek ülkeler arasında yer almaktayız. Ancak temin edilen organlarda canlıdan alınan organ sayılarının yüksekliği dikkat çekicidir. Hem biz sağlık çalışanlarının hem de halkımızın organ bekleyen hastalara karşı olan görevi onlara kaybettikleri sağlıklarını yerine koyabilmek için organ bağışının arttırılması ve toplum bilincini yükseltilmesidir.
2014 yılında ülkemizde yapılan 5610 organ naklinin sadece 2035 tanesi kadavradan yapılmıştır.
Her yıl organ beklerken hayatını kaybeden yaklaşık 6000-7000 arası vatandaşımızın olduğu. 3 Kasım 2015 itibariyle bekleme listelerinde 22159 Böbrek,623 Kalp, 2219 Karaciğer, 51 Akciğer, 265 Pankreas bekleyen 25317 hasta olduğu bunun yanında 2935 Kornea bekleyen vatandaşımızın olduğunu hiç aklımızdan çıkarmamalıyız.
Bu bilinçle yaptığımız çalışmalarla, Konya İlindeki hastanelerden ilk katkı sağlamaya başladığımız 2014 yılında ilimizde 30 beyin ölümü tespiti yapılmış olup 11 tanesi donör olarak kullanılmıştır. Bu yıl ise şu ana kadar 18 beyin ölümü tespiti yapılmış olup 1 tanesi donör olarak kullanılmıştır.
2014 yılında ilimizdeki nakil merkezlerinde 11 Böbrek,10 Karaciğer, 98 Kornea. 2015 yılında ise 18 Böbrek 6 Karaciğer 75 Kornea nakli gerçekleştirilmiştir. Bu durum ilimizdeki Nakil Merkezlerinin, 112 Acil Hizmetlerinin, Yoğun Bakım Hizmetleri ve Organ Nakil Koordinasyon hizmetlerindeki başarının göstergesidir.
18 yaşın üzerindeki akli dengesi yerinde olan herkes sağlık müdürlüğü ve hastaneler aracılığıyla organlarını bağışlayabilir. Organ bağışı için bürokratik prosedürler düşünüldüğü kadar zor değildir. Bağış sertifikalarına, bağış formlarını iki tanık önünde doldurulur doldurulmaz sahip olabilirler. Ancak kişinin beklenmedik ölümü halinde, organ bağışı için aile izni gerekmektedir. Bu nedenle yapacağınız her bağışın aile içinde konuşulup bir vasiyet haline gelmesi en önemli katkı olacaktır.
Beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerin yakınları organ bağış taleplerine kulak vermelidir. Halen adli kayıtlarda kaçırıldıktan sonra organları çalınmış herhangi bir vaka yoktur. Organ çıkarımı ciddi, karmaşık ve çok sayıda malzeme, personel ve ameliyathane ortamı gerektiren bir süreçtir. Halkımız bu konudaki asılsız haberlere itibar etmemelidir.
Unutmamalıdır ki yakınlarımızın bağışladığımız organları bir başkasının yakınlarını bir evladı yâda ana babayı kurtarıp onları hayata bağlayacaktır. Bunun sayesinde kaybettiğimiz yakınımız sevap kazanacaktır buna engel değil vesile olalım.
Yrd.Doç.Dr.Hasan Küçükkendirci
Konya İl Sağlık Müdürü