Çerez gibi ilaç kullanıyoruz
İlimizde faaliyet gösteren tüm kamu ve özel hastanelerin başhemşire, eğitim hemşiresi ve servis sorumlu hemşirelerine yönelik 'Akılcı ilaç kullanımı' ve ilaç saklama koşulları eğitim toplantısı yapıldı.
Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıya İl Sağlık Müdürü Yrd.Doç.Dr.Hasan Küçükkendirci, Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Op.Dr.Gökhan Darılmaz, Halk Sağlığı Müdürü Dr.Hasan Öznavruz, Sağlık İdarecileri ve Konya'da ki hastanelerde görev yapan yaklaşık 200 hemşire katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Yrd.Doç.Dr.Hasan Küçükkendirci, akılcı ilaç kullanımının tüm dünya da ve ülkemizde büyük bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek, "Son yıllarda dünya sağlık örgütü ve gelişmiş olan ülkeler akılcı ilaç kullanımı konusunda ciddi çalışmalar yapmaktalar. Maalesef öyle bir duruma geldik ki! Bugüne kadar kullandığımız ilaçları adeta şeker veyahut çerez gibi kullandık. Bunlar zaman içerisinde hastaların tedaviye uyumunu azalttı, ilaç etkileşimlerine ve bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine sebebiyet verdi. Hastalıkların tekrarlanmasına, uzamasına veya advers etkilere neden oldu. Bir taraftan da tedavi maliyetlerimizi arttırdı. Evlerimizde eczaneyi andıran İlaç dolu ecza dolapları oluştu. Tedavimiz için aldığımız ilaçları kullanmaya başlıyoruz, birkaç tane aldıktan sonra ateşimiz düşüyor, enfeksiyonumuz rahatlıyor, tedaviye doğru bir adım atıyoruz ve daha sonra bu bir kutu ilacı yarım bırakıyoruz. Bu ilaçları hekimin önerdiği doz ve sürede kullanmamız gerekiyor" dedi.
Sağlık Bakanlığının yaptığı çalışmalarla ülkemizin ilaç profilini de ortaya koyduğunu ifade eden Küçükkendirci, "Türkiye de geçen yıl hastalar 2 milyar 46 milyon kutu ilaç içti. Kişi başına 27.3 kutu ilaç düşüyor. 2014 de 1 milyar 969 milyon kutu ilaç kullanılmış, 2015 yılı içerisinde kullanım miktarı 56 milyon kutu artmış. Bakanlığımız bir projeksiyonla 2016 yılında 2 milyar 89 milyon kutu ilaç içilebileceğini tahmin ediyor. Bu ilaçların maliyetine bakacak olursak, 2014 yılında 18 milyar 931 milyon TL, 2015 yılında ise 19 milyar 349 milyon TL, bu yıl ise 20 – 21 milyar arasında tahmin ediliyor. Eğer bu akılcı ilaç kullanımı toplantılarını yapmazsak, bu rakamların daha artabileceğini düşünüyoruz. Kişi başına düşen sağlık harcamamız GSMH'nın %5 i, sağlık harcamalarımız da ilacın oranının %32 olmasıyla da Avrupa'da birinciyiz ama kötü bir birincilik maalesef. Sosyal devlet olmamızdan kaynaklı, ilaç ödemelerinde sağlanan kolaylıklar nedeniyle ülkemizde ilaç bedeli ödemelerinde kamu payı %85 Amerika da %13 belki bu konuda bir çalışma yapılması gerekmektedir" şeklinde konuştu.
Türkiye de ilaç pazarının % 70 inin yabancı firmaların elinde olduğunu vurgulayan Küçükkendirci, "Maalesef yerelde ilaç üretmekte zorluklar çekiyoruz. Konya'da da bir ilaç fabrikası var. Dünya'ya ilaç üreten bir firma, ben konya da böyle bir yatırım olmasından büyük memnuniyet duyuyorum. Bu büyük pazarı biz sağlıkçılar destekliyoruz başta hekimlerimiz olmak üzere, beklide ilaç bile gerekmeyecek vakalara, kötü hekim damgası vurulmaması için, muayeneye gittim bir antibiyotik yazmadı veya bir ilaç bile yazmadı sözüyle karşı karşıya kalmamak için reçetelere bir küçük ilave yapabiliyoruz. İşte bu küçük ilaveler bizim GSMH 'za , devlet bütçemize ve halkımıza ciddi zararlar vermekte, halkımızın ilaçlara karşı direncini de artırmaktadır. Hekimlerimiz, bir sonraki tedavilerinde direnç nedeniyle daha üst bir ilacı kullanmak zorunda kalıyorlar. Bu yüzden antibiyogramsız antibiyotik tüketilmesini engellemek istiyoruz. Bu nedenle bu toplantıları çok önemsiyoruz" dedi.
Açılış konuşmasının ardından İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr.Talat Gök katılımcılara akılcı ilaç kullanımı ile ilgili bilgi verdi. Eczacılık ve Tıbbi Cihaz Şube Müdürü Ecz. İclal Çevik'in ilaçların saklama koşulları ile ilgili sunumuyla devam eden toplantı, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Eğitim Hemşiresi Meral Taşkın ve Beyhekim Devlet Hastanesi Eğitim Hemşiresi Remziye Şimşek'in sunumlarının ardından sona erdi.