NEÜ Meram Tıpta Bir Göz İki Nakil


​Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesinde, bağışlanan bir kornea iki hastaya başarılı bir şekilde nakledildi. Gelişen teknik ve ekipmanlar sayesinde gerçekleştirilen kısmi nakil operasyonunun Konya'da yapılabiliyor olmasının hastalar açısından pek çok avantajı bulunuyor.

Nakli gerçekleştiren NEÜ Meram Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Refik Oltulu ilk olarak kornea nakli hakkında bilgi verdi. "Kornea nakli (göz nakli) gözün ön kısmında saat camı şeklindeki saydam kısım olarak tarif edebileceğimiz korneanın saydamlığını yitirdiği durumlarda tercih edilen bir tedavi yöntemdir. Kornea nakli ameliyatında bağışlanan sağlıklı korneadan 6–9 mm çapında olabilen daire şeklinde bir parça çıkartılır ve alıcının (hastanın) korneasından da aynı büyüklükte bir parça çıkartılarak bu bölgeye dikilir." diyen Oltulu, son yıllarda gelişen teknik ve ekipmanlar sayesinde hastaların daha hızlı iyileştiğini ve daha fazla kişinin sağlığına kavuştuğunu ifade etti.

Son yıllarda lamellar (kısmi) kornea nakillerinin daha sık yapılır hale geldiğini anlatan Oltulu, bu yöntemle hastanın korneasında sorunlu olan bölgenin tespit edilerek sadece bu kısmın nakillerinin gerçekleştirildiğini belirtti. Oltulu: "Kliniğimizde uzun bir süreden beri yapılmakta olan tam kat ve korneanın ön yüzeyinin değiştirildiği nakillerin ardından kısa bir süre önce korneanın arka yüzeyinin değiştirildiği dikişsiz nakil diye tarif edebileceğimiz nakiller başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Şu an için çok az merkezde yapılan bu ameliyatın Konya'da yapılabiliyor hale gelmesi bizim ve hastalarımız için son derece önemlidir. Kısmi kornea nakilleri ile daha az sayıda kornea ile daha fazla hasta ameliyat edilebilmekte olup bu ameliyatın da dikişsiz olması hastaların daha kısa sürede iyileşmelerini ve red ihtimalinin daha düşük olmasını sağlamaktadır." dedi.

Son olarak daha önce geçirdiği katarakt cerrahisine bağlı kornea arka yüzeyinde hasar olan bir hasta ile uçuk nedeniyle kornea ön yüzeyinde hasar olan bir başka hastanın bağışlanan tek bir kornea sayesinde aynı gün ameliyat edilerek taburcu edildiğini söyleyen Doç. Dr. Refik Oltulu, sözlerine şu şekilde son verdi: "Bu vesile ile özellikle organ bağışlarının yanı sıra kornea bağışlarının da son derece önemli olduğunu bağışlanan bir kornea ile kornea nakline ihtiyacı olan birçok hastanın umutlarının yeşereceğini belirtmek isterim."
Sende yorum yap, katkıda bulun ve görüşünü paylaş!
  • Blogger Blogger'da Yorumla
  • Facebook Facebook'da Yorumla
  • Disqus Disqus'da Yorumla

1 yorum :

  1. Öncelikle Doktorlarımızı tebrik eder başarılarılarının devamını dilerim Konya'mızda bu tür ameliyatlar oldukça halk bilgilendirilmeli ve başka illere gitmeyi önleyerek maddi ve manevi kayıplar önlenmeli.

    YanıtlaSil


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar