NEÜ’de Sağlık Dergileri ve Bilimsel Dergilerin Geleceği Konuşuldu


Necmettin Erbakan Üniversitesinde (NEÜ) 14 Mart Tıp Bayramı Etkinlikleri Çerçevesinde "Sağlığın Gelişiminde; Sağlık Dergileri ve Bilimsel Dergilerin Geleceği" konulu panel düzenlendi. Prof. Dr. Asım Duman Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Yüksek, Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca, Meram Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatansev, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Özdemir, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulkadir Buluş, Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yağmur Şener, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Muhittin Uysal, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Diken,  Meram Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Tekin, öğretim üyeleri, doktorlar ve tıp öğrencileri katıldı.

Programın açılışını gerçekleştiren Dekan Prof. Dr. Celalettin Vatansev, Sağlık Düşüncesi ve Tıp Kültürü Dergisinin 10. yayın yılı olması ve 14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri dolayısıyla böyle bir programın düzenlendiğini söyledi.

Bilimi Anadilde Yaparsanız Sizin Düşünce Biçiminizle Dünya Şekillenir

Daha sonra Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Zengin'in moderatörlüğünü yaptığı panele geçildi. Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın, İngilizce dergi çıkarmanın kolaycılık olduğunu söyledi ve bilimin anadilde yapıldığını vurguladı. Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: "Bilimi anadilde anlatmak zorunda değilsiniz başkalarına. Bilimi kendi dilinizde yaparsanız o bilimsel kavramları kendiniz türetirsiniz ve sizin kavramlarınızla dünya düşünmeye başlar. Sizin düşünce biçiminizle dünya şekillenir. Siz başkasının diliyle bilim yaparsanız o bilim sizin olsa bile düşünce yapısı sizin olamaz. Siz o zaman başkasının düşünce metoduyla kendi ürettiğinizi pazarlamaya kalkarsınız ki bu çok zor bir süreçtir. Kültürel bir yok oluşa bile gidebilir."

Bilimsel Yayınlarda Nicelik Arttı Nitelik de Artmalı

Hastane Enfeksiyonları, Grip ve Boğmaca Bilimsel Danışma Kurulları Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk ise bilimsel yayınların niceliğinin arttığını ancak niteliğin kötü durumda olduğunu söyledi. Türkiye'deki yayınların yüzde 50'sine pratik olarak atıf yapılmadığını ifade eden Öztürk bu durumu düzeltmek için yapılması gerekenleri de sıraladı.

Medipol Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO Müdürü Prof. Dr. Hanefi Özbek de bir yayın hazırlanırken araştırmacıların etik konularında duyarlı olması gerektiğini vurguladı. İstatistiği farklı bir gözle iyi bir şekilde öğrenmenin gerekliliğine dikkat çeken Özbek, insanların dertlerini unutabileceği bir uğraşının olması gerektiğini kaydetti. Özbek şiir, müzik, fotoğraf ve resim gibi bir uğraşı edinenlerin bilimsel eserlerinde de niteliğinin arttığını söyledi.

Konuşmaların ardından hediye takdimi ile program sona erdi.  

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar