OTURARAK ÇALIŞANLAR BUNLARA MUTLAKA DİKKAT ETMELİ


Gün boyu oturarak çalışıldığında bel ve sırt ağrıları başta olmak üzere, depsresyon, böbrek hastalıkları, diyabet, 2 kat fazla kalp krizi riski ve bel ve kalça ağrılarına davetiye çıkarılıyor. Masa başı çalışanlarının fiziksel aktivite eksikliğinden kaynaklanan bu sağlık sorunları çalışma performansını da oldukça etkiliyor. Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği Programı Öğr. Gör. Dr. F. Tuğçe ŞENBERBER, ofis ortamında sırt ve boyun rahatsızlıklarını azaltıcı önerileri anlattı.

İş hayatında gün boyu hareketsiz olanların uzun vadede yaşayabileceği sağlık sorunlarının önüne geçmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. F. Tuğçe ŞENBERBER, ofis ortamında ergonomi tavsiyelerine uyulmasıyla iş kazalarının da önüne geçilebileceğini belirtti.

"Sekreterler, çağrı merkezi çalışanları, öğrenciler, memurlar vb. çalışanlar uzun süre sabit pozisyonlarda çalışmak durumunda kalan başlıca çalışma gruplarıdır. Genellikle bir ofis çalışanının mesaisinin büyük çoğunluğu masasında bilgisayarı başında geçmektedir. Bu ofis çalışanın mesai bitiminde evine gittiğinde vaktinin büyük bir kısmını televizyon izleyerek veya bilgisayar başında geçirdiğini varsayarsak; uzun süre sabit pozisyonda durmaktan kaynaklı statik iş yükü sebebiyle boyun, sırt ve bel ağrıları yaşaması olasılığı çok yüksektir."Uygun masa ve sandalye seçilmeli

"Masa ve sandalyelerin kişiye özel ayarlarının yapılması, çalışma masasında sık kullanılan masaüstü araçların uzanma mesafesinde yerleştirilmesi gibi basit önlemleri içermektedir. Klavye, fare, yazı ve okuma alanı, dirsekler vücuda bitişik, eller açılmış durumda iken, dirseği masadan kaldırmadan çizilen yayın içinde olmalıdır." diyen Şenberber, sandalyenin de mutlaka ileri geri gidebilmesini, 360 derece dönebilmesini, yüksekliğinin ayarlanabilmesini, bel eğimini desteklemesini, sırt desteğinin ayarlanabilmesini ve oturma yüzeyinin yandan kalçalara baskı yapmamasını öneriyor.

"Bilgisayar kullanımı: Bilgisayarla çalışma sırasında ekranın yüksekliği ve uzaklığı boyun ve göz sağlığı açısından önem taşımaktadır. Monitörün tepe noktası göz seviyenizden daha aşağıda olmalıdır. Ekran kalitesinde düşüklük, bozuk renkler, titreme ve yansıma göz sağlığı açısından risk oluşturmaktadır. Monitöre uzaklık, görüntüye, ekran çözünürlüğüne, yazıların okunabilirliğine ve monitörün büyüklüğüne bağlıdır. Ortalama olarak göz-ekran uzaklığı en az kol mesafesi kadar uzaklıkta 60-70 cm olması tavsiye edilmektedir. Klavye mümkünse ekrandan ayrı ve hareketli olmalıdır. Klavye kullanımı sırasında bilekler düz ve birbirine paralel olmalıdır."

Ofis egzersizleri ve dinlenme aralıkları

"Ofis egzersizleri sabit pozisyonda uzun süre kalan vücudun ara dinlenmesini sağlamak için yapılmalıdır. Kısa süreli esneme hareketleri olarak da düşünülebilir. 20 dk aralarla olmak üzere 10–15 sn gözler ekrandan ayırıp uzakta bir noktaya odaklanmalı veya gözler kapatılıp dinlendirilmelidir."

Gün boyu gözlerin bile mutlaka bu egzersize dâhil olmasını öneren Şenberber, "Sık sık göz kırpma işlemi yapılmalıdır. Boynun öne, arkaya, sağa ve sola döndürülmesi; el, kol ve dirsekler kullanılarak esneme hareketlerinin yapılması; çalışma sürelerinde yaklaşık saat bir oturulan yerden kalkılarak kısa süreli yürüyüşler yapılması hem vücuttaki ağrı oluşumlarının önüne geçilmesine yardım edecek hem de uzun süreli odaklanmadan kaynaklı mayışma ve uyuşuklukları önleyecektir." diye konuştu.

Havalandırmanın performansa ve sağlığımıza etkisi

"Çalışma ortamının sıcaklığı, havalandırmanın sağlanması çalışan sağlığı açısından önem taşıdığını ifade eden Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği Programı Öğr. Gör. Dr. F. Tuğçe ŞENBERBER,  "Özellikle doğru havalandırmanın sağlanamadığı çalışma ortamlarında klima altında kalan çalışanların bel sırt boyun bölgelerinde ağrıları artarken, ofisin farklı bölgelerinin farklı sıcaklıklarda olduğu dikkat çekmektedir. Bunun önüne geçmek için havalandırmanın sağlıklı yayılabilmesi amacıyla sabit üfleyen havalandırma sistemleri yerine hareketli veya döner başlıklı havalandırma sistemleri tercih edilmeli; sıcaklığın 18-23˚C'ye aralığında ve nem oranının %55 olması gerekmektedir." dedi.

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar