Kış ve soğuklar yolda, gribe karşı korunma yolları
Diyetisyen Rümeysa Özkan, Havalardaki ani sıcaklık değişimlerine ayak uyduramadığımız zaman, bağışıklık sistemimizin zayıflaması ile beraber hastalığa yakalanabiliyoruz. Bu hastalıklardan biri de sokaklarda, iş yerlerinde, toplu taşıma araçları gibi kalabalık yerlerde kol gezen, bulaşıcı özelliğe sahip olan griptir. İnfluenza virüslerinin neden olduğu grip, üst solunum yollarının iltihaplanmasıdır. Üşüme titremeleri, yüksek ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, halsizlik ve vücudun geneline yayılan ağrılar bu hastalıkta görülen belirtiler arasındadır. Yeterli ve doğru şekilde beslenmek şüphesiz hastalık sürecini kısaltan etkenler arasında yer alır.
Mevsime Özgün Meyve Ve Sebzeler Bu Dönemde Vazgeçilmeziniz Olmalı Vitamin deposu olan sebze ve meyvelerdeki A,C ve E vitaminleri bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı, doğal antioksidanlardır.Özellikle Portakal, Greyfurt gibi Turunçgiller C vitamini açısından zengin meyveler arasında yer alır. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar Kivinin de C vitamini açısından oldukça zengin olduğunu ortaya koymuştur. Kuşburnu da yine C vitamini içeriği yüksek meyvelerden biridir.
Havuç, Kayısı gibi sarı-turuncu sebze ve meyveler A vitamini içeriği açısından zengindir. Ispanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeler C vitamini yanı sıra A ve E vitamini ve kalsiyum deposudur.Her gün 5-10 dal maydanoz günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılar. İngiltere'de yapılan bilimsel bir araştırma sonucu Sarımsak da yine gribe iyi gelen besinler arasında yer alır. Yemeklerin ve salatalıların vazgeçilmezi olan antioksidan özelliğe sahip soğanı da unutmamak lazım.
Probiyotik Tüketiminizi Arttırın.Bağırsağımızda doğal olarak bulanan yardımcı, dost bakteri olan probiyotikler bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olur ve vücudumuzu hastalıklardan korur. Antibiyotik kullanımı, stres faktörü, kötü beslenme gibi etkenler probiyotiklerin vücuttan yok olmasına neden olur. Doğal probiyotik kaynağı olan ev yapımı yoğurttan 1 kâse ve kefirden her gün 1 bardak tüketerek bağışıklık sisteminize yardımcı olun. Ayrıca peynir, lahana ve salatalık turşusunun da prebiyotik açısından zengin besinler arasında yer aldığını unutmamak lazım.
Su İçmek İçin Susamayı Beklemeyin. Terleme ve ateş sonucu oluşan kayıpları gidermek için günde mutlaka 10-12 bardak su için. Çünkü vücuttaki sıvı eksikliği sonucu iyileşme süresi uzamakta, metabolizmada dengesizlikler meydana gelmektedir.
Omega 3 Tüketiminizi Arttırın.Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar, omega 3 yağ asitinin bağışıklık sistemi üzerine olan yardımcı etkisini ortaya koymaktadır. Omega 3 açısından en zengin besin olan balığın haftada 1-2 kez mutlaka tüketilmesi gerekmektedir. Yapımındaki zahmet sizi bu kaliteli besini tüketmekten alıkoymasın. Badem, ceviz, fındık gibi yağlı tohumlar da omega 3 ve E vitamini açısından zengindir fakat içerdiği yağ oranı nedeniyle tüketimi abartılmamalıdır. Günde 2 adet ceviz, 5-6 adet badem ve ya fındık önerilen tüketim miktarıdır.
Bitki Çaylarından Yardım Alın.Kuşburnu, adaçayı, ıhlamur, ekinezya, papatya, nane-limon gibi bitki çaylarını abartmamak koşuluyla günde 1-2 bardak tüketin. Bu çayların doğal olarak kurutulmuş olduğundan emin olun. Ilık suya yada siyah çaya ekleyeceğiniz bal ve limon da yine tüketebileceğiniz içecekler arasında yerini alır.
Zencefil-Bal-Çörek Otu Karışımını Deneyin.Öksürüğünüz gıcık haline geldiyse, bu karışım sizin için ideal. 5-6 çay kaşığı toz zencefil, 2 tatlı kaşığı bal ve bir miktar öğütülmüş toz çörek otunu karıştırıp macun haline getirin. Sabah, akşam 2 tatlı kaşığı bu macundan tüketmek öksürüğünüzden sizi kurtarır."dedi.