Aşılar Çocuklar İçin Güvenli Mi ?

çocuk aşıları

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu’nun haftada bir kez yayımladığı “Pandemide Merak Ettiklerimiz” programının 23’üncüsüne Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ergin Çiftçi konuk oldu. Dr. Çiftçi, mevcut aşıların çocuklar için güvenli olduğunu söyledi.

Salgının hâlâ devam ettiğini söyleyen Çiftçi, çocukların da yetişkinler gibi bu hastalıktan etkilendiğini açıklayarak konuşmasına başladı. Özellikle obezitesi, nörolojik ve kalp problemleri olan; bağışıklık sisteminde sorun olabilen çocukların COVID-19 geçirdiğinde hastanede tedavi edildiğini belirten Çiftçi, hastalığın ardından da çocuklarda sağlık sorunları gözlemlendiğini söyledi.

Çiftçi, çocuklara mRNA aşılarının yaygın yapıldığını, ancak tüm aşıların çocuklarda etkin ve güvenilir olma iddiasını sürdürdüğünü vurguladı. Sözlerine mevcut aşıların yan etkisine değinerek devam eden Çiftçi, “Her aşının bir miktar yan etkisi var, ancak aşıların güvenli olduğunu söyleyebiliriz. Ateş, aşının yapıldığı yerde kızarıklık, şişlik, ağrı gibi enjeksiyona bağlı yan etkiler en sık gördüklerimiz. Batıda aşının etkileriyle ilgili gözlemler sürüyor. Şu ana kadar aşının durdurulmasına, iptal edilmesine ya da askıya alınmasına neden olabilecek herhangi bir istenmeyen etki gözlemlenmedi” dedi.

Salgının iyi yönetilmediğine, bunun ise varyantlara yol açtığına değinen Çiftçi, çocukların aşılanmasının pandemiyle mücadeleye katkı sunacağını vurguladı. Çiftçi, 5-11 yaş grubunun aşılanması ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Araştırmalar, bu yaş grubundaki çocukların da aşıyı tolere ettiklerini, aşıların güvenli ve etkili olduğunu gösteriyor” dedi.

Çiftçi, konuşmasında şu konuların altını çizdi:

  • Mevcut çalışmalar, aşıların çocuklarda güvenli ve etkili olduğunu gösteriyor.
  • Yapılan bilimsel çalışmalarda çocuklarda aşıların ciddi yan etkileri gözlemlenmiş değil.
  • Çocukların aşılanması pandemiyle mücadeleye katkı sunacaktır.
  • Aşılama ve diğer koruyucu önlemlerle pandeminin etkisini durduramazsak aşılama yaşı daha da aşağı çekilebilir. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

BSHA - Bilim Sağlık Haber Ajansı



Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar