Hekimlerin Atama İsyanı !
Türk Tabipler Birliği, arşiv taraması kanunen belirtilen 30 iş günü içerisinde ‘arşiv taraması’ tamamlanmayan hekimlerin atamalarının yapıldığını belirtti. Birlik, “Hekimin açıkta geçen süresinin mecburi hizmet süresinden düşülmesi, gerekirse yasal düzenleme yapılması ve açıkta geçen sürelere dair mali hakların karşılanması sağlanarak mağduriyetlerine son verilmelidir” dedi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Tabipler Birliği Merkez konseyi şu açıklamayı yaptı, “Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan mecburi hizmet kurası sonrası kimi meslektaşlarımıza tebligat yapılmayarak atamaları tamamlanmamaktadır. Hekimlerin ilk defa ve yeniden kamu görevine atanmaları halinde uygulanacak düzenlemeleri de içeren Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu (7315 Sayılı Kanun) 17 Nisan 2021 tarihinde yürürlüğe girmiş, bu kanunda hekimler açısından sadece arşiv taraması yapılacağı düzenlemesi getirilmiştir. Kanunun uygulamasını gösterecek yönetmelik ise henüz yayımlanmamış olmakla birlikte mevcut Yönetmelik hükmü uyarınca da arşiv araştırmasının en geç 30 işgünü içinde tamamlanması zorunludur”
“Kamu Yararı İhlal Edilmektedir”
Hekimlerin mecburi hizmet atamalarına dair ilanda “Devlet Hizmeti Yükümlüsü olanlardan, ataması yapılan veya göreve başlayanların atanma şartlarına haiz olmadıklarının sonradan anlaşılması halinde haklarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun veya 4924 sayılı kanunun ilgili hükümleri uygulanacaktır” denilmekteyse de uygulamada arşiv araştırması tamamlanana kadar ataması yapılmayan hekimler bulunmaktadır. Bu uygulama ile, özellikle içinde bulunduğumuz pandemi koşullarında hekimlerin bir gün bile göreve geç başlatılması mesleğe başlayacak hekimler kadar sağlık hizmeti alacak kişileri de mağdur etmektedir. Meslektaşlarımızın çalışma hakkının ihlali yanı sıra, bu yönüyle de kamu yararı ihlal edilmektedir.
559 Hekimin İşlemleri Sürüyor
İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğüne Türk Tabipleri Birliği tarafından 17 Temmuz 2021 tarihinde yazılan yazıya verilen Ağustos 2021 tarihli cevapta hekimler yönünden arşiv araştırması yerine güvenlik soruşturması yapılıp yapılmadığı açıklanmadığı gibi; 17 Nisan2021 tarihinden 2 Ağustos 2021 tarihine kadar değişik tarihlerde Sağlık Bakanlığından gelen 4.947 arşiv araştırması talebinin 4.388’inin işlemleri tamamlanarak kurumuna gönderildiği, 559’unun ise işlemlerinin sürdüğü ifadesinde arşiv araştırması talebi belirtilmiş ise de arşiv araştırması için belirlenen 30 işgünü süresinin aşılmış olduğu görülmektedir. Kanunda herhangi bir düzenleme bulunmadığı halde Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen, geçmiş yıllarda yapılanlara benzer antidemokratik, haksız-hukuksuz, meslektaşlarımızı mağdur eden “güvenlik soruşturması” işlemi hukuka aykırı olup gerekçe bu ise derhal vazgeçilmeli, ataması yapılmayan meslektaşlarımızın atamaları yapılmalı, açıkta geçen sürenin mecburi hizmet süresinden düşülmesi, gerekirse yasal düzenleme yapılması ve açıkta geçen sürelere dair mali hakların karşılanması sağlanarak mağduriyetlerine son verilmelidir. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
BSHA - Bilim Sağlık Haber Ajansı