DİŞ ETLERİ NEDEN KANAR
Diş etleriniz, dişlerinizi ve ağzınızı sağlıklı tutmada çok önemli bir rol oynar. Sağlıklı diş etlerinin rengi pembe olmalı, kırmızı veya kanamalı olmamalıdır. Diş ipi kullandıktan sonra ara sıra olan küçük kanamalar genellikle normaldir. Ancak dişlerinizi fırçaladıktan sonra veya durduk yere diş etleriniz sürekli kanıyorsa, bu daha ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir. Diş eti kanamasının birçok nedeni vardır. Bu sorunlardan bazıları diğerlerinden daha ciddidir. Diş eti kanamanız varsa mümkün olan en kısa sürede diş hekiminizi ziyaret etmeniz önemlidir.
Diş Hekimi Pertev Kökdemir, diş eti kanamasına sebep olacak bazı durumları açıkladı.
* Diş eti Hastalığı : Diş eti iltihabı, diş eti hastalığının ilk aşamasıdır. Dişlerdeki ve diş etlerindeki plak fırçalanmazsa ve diş ipi ile temizlenmezse, diş etlerinizi enfekte edecek ve çürümeye neden olacak bakteriler ürer. Bunun sonucunda da diş etlerinin şişmesine, hassaslaşmasına ve bazen fırçalama veya diş ipi kullanımı sırasında kanamaya neden olur. Doğru fırçalama ve diş ipi kullanımıyla ve rutin diş kontrollerinizi takip ederek diş eti iltihabını önleyin
* İlaçlar : Bazı kan inceltici ilaçların diş etlerinin kanamasına neden olması mümkündür. Her ziyaretinizde herhangi bir kan sulandırıcı kullanıyorsanız diş hekiminize bildirin.
* Hamilelik: Hormonlar tüm vücudu etkileyerek diş etlerini hassas ve kanamaya meyilli hale getirebileceğinden hamilelik diş etlerinde kanamaya neden olabilir. .Ancak kanamanın sebebi hamilelikle birlikte bulantılar nedeniyle de olabilir.
Günlük Diş Rutininizdeki Değişiklikler : Diş ipi kullanma veya fırçalama rutininizdeki bir değişiklik diş eti kanamasına neden olabilir. Diş ipi kullanmaya birkaç gün ara verirseniz veya haftada bir diş ipi kullanma sayınızı artırırsanız, biraz kanama yaşayabilirsiniz. Bir hafta sonra kanama devam ederse, diş hekiminizi arayın. Ek olarak, sert kıllı bir diş fırçasına geçerseniz, kullanım sırasında biraz kanama yaşayabilirsiniz.
Diş Hekimleri olarak sağlıklı bir hayat sürmenizi önemsiyoruz. Bu nedenle diş hekiminizden doğru fırçalama ve diş ipi kullanımı hakkında bilgi alabilirsiniz.