Tıp Doktoru ? “Tıp Doktoru Unvanı ‘TDr’ Olsun” (Özel)

Tıp Doktoru Unvanı nasıl olmu

Tıp Doktoru ? Tıp Doktoru Nedir ? “Tıp Doktoru Unvanı ‘TDR’ Olsun” Türk Tabipler Birliği Yayın Organı Sürekli Tıp Dergisi Editörü Prof. TDr. Orhan Odabaşı, medyada tıp fakültesi mezunu olmayan kişilerin de “Dr” unvanı kullandığını, karışıklılık olmaması adına tıp doktorlarının “TDr” kısaltmasını kullanmasını önerdi.

Tıp Doktoru Unvanı nasıl olmalı

Kimya, Biyoloji, İlahiyat Bilim Doktorları Bilerek Tıp Alanına Girebiliyor

Türk Tabipler Birliği Yayın Organı olan Sürekli Tıp Dergisi Editörü Prof.Dr. Orhan Odabaşı, derginin Mayıs- Haziran sayısında Tıp Doktoru unvanı ile ilgili çok önemli bir konuya değindi. Odabaşı editörlüğünü yaptığı derginin kapak yazısında, “Dergimizin bu sayfalarında daha önce de tıp fakültesi mezunlarının kullandığı “tıp doktoru- Dr.” unvanı ile bilim doktora unvanının karıştığını kimi zaman yanılgılara ve uygun olmayan kullanımlara yol açtığını belirtmiştik: “Bilim doktorasını tamamlamış, tıp fakültesi mezunu olmayan bir sağlık çalışanı da “Dr.” unvanını kullanıyor. Sağlık alanı dışında olan bilim doktorasını tamamlamış bilim dalları da “Dr.” unvanını kullanıyor. Medyada örneğin kimya, biyoloji, ilahiyat bilim doktoru bir bilim insanı, tıp alanına bilerek ya da farkında olmadan girebiliyor, görüş ileri sürebiliyor. “Prof. Dr.” unvanını gören, bilim doktoru–tıp doktoru ayrımı bilgisi olmayan bir kişi “tıp profesörü dediğine göre” diye başlayan bir değerlendirme yapabiliyor. Oysa bu ileri sürülen görüşün sahibi, tıp fakültesi mezunu yerine bambaşka bir bilim alanının üyesi çıkabiliyor” dedi.

Tıp Doktoru yerine ne denebilir
Tıp Doktoru yerine ne denebilir

Tıp Doktorları “TDr.” Kısaltmasını Kullansın

Tıp sözcüğünden hareketle Dr. unvanının önüne T harfinin konularak “TDr.” kısaltmasının kullanılmasını öneren Odabaşı, “Tıp doktorları olarak bizler, MD (medical doctor) kısaltmasında olduğu gibi “tıp” sözcüğünden hareketle tıp fakültesinden mezun olanlar için “T” harfini “Dr.” Kısaltmasının önüne ekleyerek “TDr.” kısaltmasını öneriyoruz. Tıp doktoru: “TDr.”, uzman tıp doktoru: “Uzm. TDr.”, operatör tıp doktoru: “Op. TDr.” öğretim üyesi tıp doktoru: “Öğr. Üyesi TDr.”, doçent tıp doktoru: “Doç. TDr.”, profesör tıp doktoru: “Prof. TDr.”, bilim doktoru tıp doktoru: “Dr. TDr.” İsmimizin önüne TDr. kısaltmasını yazıp bakar mısınız? Alışmak zaman alabilir ancak bu yolla hem bilim doktorası yapanların hakkını teslim ederken, hepimizin aklındaki bir soru işaretini de giderebiliriz. “Bu bilgiyi veren acaba tıp doktoru mu?” Ne dersiniz?”Mesleğimize, alanımıza sahip çıkmanın zamanı geldi de geçiyor. Bir başkasından beklemeden bir yerden başlamak gerek. Atılan adımı küçümsemeden, adımın arkasını getirmek, yol almak süreci “tüketerek değil tercih ederek” yaklaşmak önemli.

Tıp Doktoru Unvanı Hakkında Yol Almayı, Eylemeyi Yeğliyorum

Prof.Dr. Odabaşı sözlerine şöyle devam etti, “Yakınmanın önünü kesmeden, yakınılanı görünür kılmak ve sorunun çözümü için söz söylemek, yazmak, çizmek çok değerli. Bir duruma ilişkin saptamalar sonrası öneri geliştirmişsek önerinin arkasında durmak, yaşama değmesi için çaba göstermek her zamankinden daha yaşamsal. Çok uzun yıllardır fark edip çözüm üretmeye çalıştığım birçok konuda kendimi yinelemektense artık adım atmayı, yol almayı, eylemeyi yeğliyorum. Söz söylemek, eyleme geçirmek, birlikte olmak ve alanımıza, geleceğimize sahip çıkmak adına” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) Kaynak – TTB 

 

 




Kaynak: BSHA Haber Bülteni

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar