Davacı Profesör Ecevit: “Ben Bir Bilim İnsanıyım, Hasta Muayene Edeceğim Zamanı Kendim Belirlemeliyim!”

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Dekanlığı’nın 28 Ocak 2022 tarihinde bünyesindeki tüm öğretim görevlilerine mesailerine ilave olarak en az 5 hasta bakmayı zorunlu hale getirdi. Dekanlığın uygulaması hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle mahkemeye başvuran Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Cenk Ecevit’ın davacı olduğu mahkemede karar açıklandı. Sonuçlanan davada İzmir 5’inci İdari Mahkemesi Davacı Prof. Dr. Ecevit’in talebini haksız buldu. Dava sonucu ile ilgili Bilim Sağlık Haber Ajansı’nın (BSHA) sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Ecevit, “Ben bir bilim insanıyım hasta görmemek gibi bir niyetim olamaz. Sadece hastalarımı kendi belirleyeceğim zamanda muayene etmek istiyorum” dedi. 

Mahkeme ‘Kamu Yararı Var’ Dedi

İzmir 5’inci İdari Mahkemesi’nde görülen dava karara bağlandı, mahkeme profesörün talebini haksız buldu. Mahkeme kararında, DEÜ bünyesindeki öğretim görevlilerinin mesailerine ilave olarak en az 5 hasta bakmaları yönündeki zorunluluk içeren uygulamanın kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun tesis edildiği, hukuka aykırılık bulunmadığı belirtilerek dava reddedildi. Profesör Ecevit’in itirazını değerlendiren İzmir 5’inci İdare Mahkemesi, “2547 Sayılı yasada öğretim üyelerinin görevleri arasında yükseköğretim kurumlarında ve bu kanundaki ama. Ve ilkere uygun biçimde ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeylere eğitim öğretim ve uygulamalı çalışmalar yapmak ve yaptırmak ve yetkili organlarca verilecek görevleri yerine getirmenin sayıldığı, davacının yaptığı görev dikkate alındığında poliklinik hastası bakmanın uygulamalı çalışma kapsamında olduğu ve davacıya verilebilecek görevlerden olduğu” sonucuna varıldığına karar verdi. 

“Hastalarıma Bakacağım Zamanı Kendim Belirlemek İsterim ”

Mahkeme kararı ile ilgili BSHA’ya konuşan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Cenk Ecevit, “Yargı yoluna başvurmamdaki amaç hasta görmemek değil, uygun olduğum zaman hasta muayene etmekti. Ameliyatlarımın olduğu bir gün hastaya randevu veriliyor. Hastalar mağdur oluyorlar. Derslerim, ameliyatlarım, asistan eğitimlerim, proje toplantılarım da oluyor ancak benim adıma hastalara randevu veriliyor sorun buydu. Kendileri günlük, haftalık randevu veriyorlar. Ancak benim zamanımla, hastalara randevu verilen zamanlar çakışmayınca olan hastalara oluyor. Yoksa cerrahi bilimlerde en çok hasta gören doktor olarak hasta görmemek gibi bir  niyetim asla söz konusu olamaz. Hekim hasta görür ama bu zamanın bana göre ayarlanması benim isteğim. Ben bir bilim insanıyım. Bu anlamsız bir durum ve sonucu yok. Ben haftada 40 hasta görürken iki tane hasta bakılması ile ilgili bir sorun çıkması çok anlamsız. Benim hasta görmekle ilgili bir sıkıntım yok ama insanlar ortada kalıyorlar. Bir hekim hastasınını muayene edeceği zamanı belirlemelidir. Hastalarımdan da geri dönüşler alıyorum. 20 yıldır tedavisini gerçekleştirdiğim hastalarım var. Ayrılmayın hocam diyorlar. Tabi ki görevime devam edeceğim” dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 




Kaynak: BSHA Haber Bülteni

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar