Sıcaklarda Güneşin Zararlarından Korunun
Sıcaklar son günlerde giderek artış gösteriyor ve güneşin olumsuz etkilerine karşı kendimizi korumak bu zamanlarda çok daha fazla önem taşıyor. Çocukların ve bebeklerin ciltleri güneşin zararlı etkilerine karşı çok daha hassas, onları daha dikkatli bir şekilde korumak gerekiyor. Ülkemizin bulunduğu iklim kuşağı ve günden güne artış gösteren küresel ısınmanın etkileri de ebeveynlerde çocuklarını güneşin zararlı etkilerinden nasıl koruyabileceğine dair bir endişe yaratıyor. Uz. Dr. Utkucan Uçkun çocukların güneşin olumsuz etkilerinden nasıl korunması gerektiğine dair bilgi verdi.
Güneş Hasarı Cilt Kanseri Nedeni Arasında Yer Alıyor
Güneş, iki tür ultraviyole (UV) ışını yayar. Bunların yaklaşık %95’ini oluşturan UVA ışınları cilde derinden nüfuz ederek erken yaşlanmaya neden olur. Arta kalan %5’ini oluşturan UVB ışınları ise cildin en dış tabakalarını etkileyerek güneş yanığına neden olur. UV maruziyetinden kaynaklanan cilt hasarı, tehlikeli bir cilt kanseri türü olan ‘Melanom’ nedenidir. Melanom gelişiminde, güneşe ne kadar sıklıkta maruz kaldığımız ve hasarın ne kadar uzun süredir var olduğu önemlidir. Cilt kanserleri önceleri daha çok ileri yaşlarda görülürken, günümüzde daha genç yaşlarda da yaygın olarak görülebilmektedir.
Çocuklarınızı Sıcaklardan ve Güneşten Bu Yöntemlerle Koruyun
Çocuklarınızı sıcakların ve güneşin olumsuz etkilerinden güvende tutmak için bazı kolay ama önemli adımlar atabilirsiniz.
1.Gölgede kalın
Güneş ışınlarının en güçlü ve etkili olduğu dönem öğle saatleridir, dolayısıyla 11:00 ile 15:00 saatleri arasında gölgeli alanlarda kalmaya çalışın. Bebekleri sürekli olarak gölgede tutun. Mümkün olduğunca şemsiye veya bir ağaç altında gölgede bulunun.
2.Giysilerle cildini koruyun
Yaşanan bu sıcaklarda çocuklarınızı, ciltleri direkt güneş temasına en az maruz kalacak şekilde giydirin. Eğer çocuklar uzun süre dışarıda kalacaklarsa, omuzlar güneş yanığı için en riskli alanlar olduğundan, askılı elbiselerden kaçınılmalıdır. Bol kesim, pamuklu ve hafif kıyafetler onları serin tutmaya yardımcı olacaktır, ancak seyrek dokunmuş -ışığa tutulduğunda ışığa geçirgen nitelikte- kıyafetlerin güneş yanığına neden olabileceğini unutmamak gerekir. Bunun yerine artık kolayca kuruyan özel güneş koruyuculu giysiler de tercih edilebilir.
3.Şapka takın
Geniş siperlikli bir şapka, güneşten daha fazla korunma sağlar. Balıkçı, kova veya cankurtaran tipi şapkalar iyi birer seçenek olabilir. Geniş siperlikli, arka ve yanlarda ekstra kumaş ile güneş koruyuculuğu perçinlenmiş şapkalar; yüzü, boynu ve omuzları gölgeleyerek daha iyi bir koruma sağlayabilir.
4.Güneş gözlüğü kullanın
Güneş gözlüğü takmak hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlar. Güneş gözlüğünün CE veya UV 400 sertifikasına sahip olmasına dikkat edin, çünkü bunlar güneş gözlüklerinin iyi UV koruması sağladığını gösterir. Çerçeve ve gözlük sapları arasındaki boşluklardan güneş ışınlarının sızmasını engelledikleri için çocuklar için etrafı saran ‘wraparound’ güneş gözlükleri çok daha iyi seçeneklerdir.
5.Güneş kremi uygulayın
UV hasarını azaltmak için güneş kremi uygulamak, güvenli güneşlenmek için en önemli unsurdur. Bu aşamada güneş kremi şişelerindeki farklı harfler, sayılar ve derecelendirmeler kafa karıştırıcı olabilir. 6 aydan küçük bebeklerde güneş kremleri önerilmemektedir; bu grup direkt güneş ışığı temasından tamamen uzak tutulmalıdır.
Güneş Kremi Seçerken Bunlara Dikkat Edin
Güneş kremi seçerken çocuklarda tercihen SPF değeri 50 veya daha yüksek olan ve geniş spektrumlu güneş koruması sağlayan güneş kremleri tercih edilmelidir. Bu, cildi hem UVB hem de UVA ışınlarından koruyabileceğiniz anlamına gelir. Ambalajda SPF’nin yanı sıra artı işareti (+) ile ifade edilen ve en yüksek 5 adet artı işareti üzerinden derecelendirilen UVA koruma faktörüne (PA) de dikkat edilmelidir. Bu size güneş kreminin UVA ışınlarına karşı ne kadar iyi koruduğunun göstergesidir. Artı işareti sayısı ne kadar fazla ise bu size daha fazla ne kadar yanmadan güneşte kalabileceğinizi gösterir.
Kaynak: BSHA Haber Bülteni