Şeker Hastalarına Patates Uyarısı !
Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, patatesin insan sağlığı için önemini anlattı. Yörükoğlu, “Şeker hastalarının bir oturuşta 100 gramdan fazla patates yememeleri gerekiyor” uyarısında bulundu.
Patatesin ucuz ve besleyici olmasına karşın kilo vermek isteyenler yahut kilo almamak isteyenler için özenle kaçınılan bir gıda olduğunu dile getiren Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, “Patatesin yüksek oranda karbonhidrat ve nişastadan oluştuğu, yüksek oranda kalorili olduğu düşünülür. Orta boy, 200 gram, standart bir patates; karbonhidrattan gelen 150 kalori, 0.2 gram yağ, 5 gram protein bulunur. Bunların dışında sıfır doymuş yağ ve sıfır kolesterol bulunur. Günlük ihtiyacımızın yaklaşık %75’i kadarını karşılayan C vitamini, günlük ihtiyacımızın %30’unu karşılayan B6 viyamini, yüksek oranda potasyum ve magnezyum, 4-5 gram kadar da lif içerir. Görüldüğü gibi patatesin içinde öyle çok fazla zararlı bir şey yok.” dedi.
Patatesin Tek Sorunu; Yüksek Kalori ve Şekeri Yükseltme Hızı
Patatesle ilgili tek sorunun karbonhidrattan gelen yüksek kalori ve şekeri yükseltme hızının yüksek olmasından kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, “Bu durum metabolizması normal olan kişilerde bir sorun teşkil etmese de birazdan göreceğimiz gibi şeker hastalarında bir sorun teşkil edebilir. Bu durumda şu soru akla gelebilir. Mademki patates kan şekerini yükseltiyor, o halde zararlı ve yenilmemesi lazım. Bu mantık doğru değil. Öyle olsa şeker, tatlı, ekmek, makarna, pilav gibi besinlerin hiçbirinin yenmemesi gerekir. Patates bunların içinde en masumu. Patates gerçekten zararlı olsaydı bir şekilde her gün patates yiyen; Almanlar, İrlandalılar ve İskandinavlar, hepsinin hasta olması gerekirdi ki, durum böyle değil.” diye konuştu.
Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu: “Patates Derken Öncelikle Hangi Halinden Bahsettiğimizi Bilmemiz Lazım”
Patates tüketimiyle şeker hastalığı ve kalp damar hastalıkları arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmaların çelişkili sonuçlar vermesinin nedeni patatesin tanımının doğru yapılamamış olmasından kaynaklı olduğunu açıklayan Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu şunları söyledi, “Patates derken haşlanmış patatesi mi kastediyoruz yoksa trans yağlarda patates kızartmasını mı kastediyoruz. Öyle ya, arada çok büyük fark var. Kumpiri ele alalım. Kumpir son derece lezzetli bir yiyecek ama çok sağlıklı olduğu söylenemez. Kumpirin zararı acaba patatesinden mi kaynaklanıyor? Yoksa patatesin içine kattığımız tereyağı, kaşar peyniri, rus salatası, mayonez gibi gıdalardan mı kaynaklanıyor? Bilim dünyası bu konuya açıklık getirmek için birçok çalışma yapmış ve nihayetinde önemli bir sonuca varmıştır. Bu çalışmaları özetleyecek olursak haftada üç dört defa patates yenmesinin ki bu patatesin tanımını haşlanmış veya yemeklere katılan patates olarak tanımlıyoruz. Kalp damar hastalıkları, şeker hastalığıyla ilgili hiçbir ilişkisinin olmadığını gösteriyor. Öte yandan aynı miktarda patates cipsi veya patates kızartması yiyenlerde; obezite, şeker hastalığı ve kalp damar hastalığı riski kuvvetli bir şekilde gözüküyor. Görüldüğü gibi hayatta olduğu gibi bilimde de hiçbir zaman her şey siyah ve beyaz değil. Her şey gri ve grinin tonları.”
Şeker Hastalarının 100 Gramdan Fazla Yememesi Lazım
Ölçülü porsiyonlarla patates, patates püresini veya patates yemeğini yemekten korkmamamız gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, “Yalnız burada özel bir durum var. O da şeker hastaları. Şeker hastaları her türlü karbonhidrattan gelen şeker yükseltmelerine karşı normale göre çok daha hassaslar. Bu nedenle şeker hastalarının da patates yerken dikkatli olmalarında büyük fayda var. Şeker hastalarının her şeyden önce bir oturuşta 100 gramdan fazla patates yememeleri gerekiyor ama korkmayın, patatesi de şeker hastaları için sağlıklı hale getirmenin yolu var. Patates yerken, patatesle birlikte liflerden zengin, özellikle brokoli gibi sebzelerle birlikte yenmesi. Bu durumda patatesin mideden bağırsaklara geçmesi ve kana karışma hızı giderek yavaşlıyor. Bu da aşırı şeker yükselmelerinin önüne geçiyor.” dedi.
Kaynak: BSHA Haber Bülteni