HEKİMLİK, TEKNOLOJİYLE İNSANLIĞIN BİRLEŞTİĞİ YERDEDİR


​Mevlana Üniversitesi Tıp Öğrencileri Birliği'nin düzenlediği konferansta konuşan Prof. Dr. Kazım Beşirli, "Hekimlik, ne mühendislik ne de hizmetçiliktir. Teknolojiyle insanlığın birleştiği yerdedir"

Mevlana Üniversitesi Tıp Öğrencileri Birliği tarafından düzenlenen "İyi Hekimlik İçin Tıpa Sosyal Bilimler" isimli konferans Mevlana Üniversitesi Hekimoğlu Salonu'nda gerçekleşti. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Kazım Beşirli tarafından gerçekleştirilen konferansta hekimliğin; mühendislik mi? hizmetçilik mi? olduğu sorgulandı. Hekimliğe ilk başlandığında şifacılıkla yola çıkıldığını ancak zamanla unutulmaya başlandığı vurgusu yapıldı.


Hekimlik çok yönlü olayı gerektirir

Hekimliğin mühendislik olarak görülmesi halinde hastayı az dinleyen, az muayene eden ancak çok tetkik isteyip çok tedavi etmeye çalışan bir hekimliğe götüreceğine vurgu yapan Prof. Dr. Kazım BEŞİRLİ, bu düşüncenin doğru sonuç vermeyeceğini anlattı. Teknikler, teknoloji ilerlese de hekimin insancıl yönünü elden bırakmaması gerektiğinin altını çizen ünlü hekim, "Hekim hastayı kendi yakını gibi dinlemiyorsa hekimliğin hakkını verememiş anlamına gelir" dedi. Hizmetçi mantığıyla da hastanın her dediğini yapan hekiminde mesleğin hakkını veremeyeceğini söyleyen Prof. Dr. Kazım Beşirli, "Hekimlik ne mühendisliktir ne de hizmetçiliktir. Hekimlik, teknolojiyle insanlığın birleştiği yerdedir" dedi.


Okutulan dersler önemli

Hekimlerin öğrencilik yıllarında iletişim, sanat, felsefe, hukuk gibi dersleri de görmesi gerektiğini ancak Amerika ve birkaç ülkede olduğunu anlatan Prof. Dr. Kazım Beşirli, "Son yıllarda ülkemizde bu derslerinde tıp fakültelerinde okutulması gerektiği konuşulmaya başlandı ancak nasıl yapılacağı konusunda net bir şey yok" ifadesini kullandı. Programın sonunda Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Özen, Prof. Dr. Kazım Beşirli'ye teşekkür belgesi verirken, Tıp Öğrencileri Birliği Başkanı Mustafa Mesut Topdemir'de günün hatırasına semazen figürlü hediye verdi.  

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar