Zihinlerimizdeki Engelleri Kaldırmalıyız


​3 Aralık Dünya Engelliler Günü

Dünya üzerinde yaşayan insanların yüzde 15'inin engellilik durumuna sahip olduğu bilinmektedir. Engelli olmak yaşamak için engel değildir. Hiç birimiz hayatımız boyunca karşılaşabileceğimiz olayları ve yaşayabileceğimiz sıkıntıları bilemeyiz. Bu nedenle, engelliliğin her zaman doğuştan olmadığı, daha sonra karşılaşılan çeşitli nedenlerle de yeti yitimi (Engellilik) yaşanabileceği unutulmamalıdır.

Engelliliğin önlenmesi ile tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin sunumu, engelli bireylerin haklarını öğrenmesi, koruması ve engellilikle ilgili farkındalığın artırılması için toplumun tüm kesimlerinin birlikte hareket edebilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu konu sadece kamunun veya sivil toplum kuruluşlarının görevi gibi değerlendirilmemeli, birey olarak ta her birimizin üzerine düşen vazifelerin olduğu bilinmelidir. Hepimiz bu bilinçte olmalı ve üzerimize düşen ne varsa yapmalıyız.

Engelli bireylerin sağlık hizmetine erişiminin kolaylaştırılması için bizlerde üzerimize düşen görevleri yerine getirmekle birlikte her zaman daha fazla ne yapabiliriz arayışı içerisindeyiz. Sağlık kuruluşlarında engelli ve yaşlı hastalara, işlemlerinde yardımcı olacak refakatçi personel bulundurulmakta ve işitme engelli hastalarla iletişimi sağlamak üzere sağlık personeline işaret dili eğitimleri verilmektedir. Poliklinik hizmetlerinde öncelik sırasına uygun hareket edilmekte ve engelli hastaların başka bir sağlık kuruluşuna nakli gerektiğinde, imkanlar ölçüsünde transferi yapılmaktadır. Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından, hasta hakları uygulamalarının engelliler tarafından da anlaşılmasına yönelik olarak sesli ve braille alfabesi ile hazırlanmış hasta hakları dokümanları tüm hastanelerin hasta hakları birimlerinde halkımızın kullanımına sunulmuştur. Engelli bireylere sağlık hizmet sunan ilgili personel hizmet içi eğitime tabi tutulmaktadır. Doğan her bebeğimize gerekli testler uygulanmakta ve varsa engel durumlarının en erken dönemde tespit edilerek, tıbben gerekli olan tüm tedbirlerin alınması sağlanmaktadır.

Ayrıca evde sağlık hizmetleri kapsamında, yatağa bağımlı, yaşlı, bakıma muhtaç, engelli, hastanede uzun süre tedavi görmüş ve tedavinin devamının evde sürdürülmesi gereken vatandaşlarımıza, ihtiyaçları olan sağlık hizmetleri ev ortamında sunulmaktadır.

Sonuç olarak engellinin, hayatının kolaylaştırılması konusunda, farkındalığın artırılması için herkesi önce zihnimizdeki engelleri kaldırmaya davet ediyorum.

 

Yrd.Doç.Dr. Hasan Küçükkendirci

 İl Sağlık Müdürü

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar