Çağın Vebası Verem (Tüberküloz)
Tüberküloz(verem), binlerce yıldan beri insan sağlığını tehdit eden bulaşıcı bir hastalıktır.Kısaca bu hastalıktan bahsedecek olursak. Bu hastalık insan sağlığı yönünden en tehlikeli hastalıkların başında yer almaktadır. Halk arasında bu hastalığa ince hastalık adı verilmektedir. Verem ile ilgili çalışmalarda bulunan dünyaca ünlü bilginlerden birisi olan Koch adlı kişi, adından daha sonra verem etkeni diye bahsettiren "koch basilini" tanımlamıştır. Basil olan verem mikrobunun bu günkü adı "mycobacterium tuberculosis" tir. Çok tehlikeli bir hastalık olan bu hastalık, başta akciğerler olmak üzere birçok organda zararlara yol açabilmektedir. Bu organlardan bazıları şunlardır; beyin, böbrekler, kemik, lenfoid doku…
Verem hastalığının belirtileri şunlardır;
Üç haftadır tedaviye rağmen , uzun bir öksürüğü geçmemişse, koyu bir balgam ve bu balgam yanında kan geliyorsa, iştahsızlık ,kilo kaybı varsa ve gece terlemesi oluyorsa veremden şüphelenilmesi gerekir. Verem hastalığının bulaşmasında veremli bir kişinin öksürmesi ile karşı karşıya kalınması etkendir. Hastalık belki bir anda çıkmamakta, ancak vücut zayıf kaldığı bir anda hastalık ortaya çıkmaktadır. Tedavisi ise doktorlar gözetiminde yapılması gerekmektedir.
Ülkemizde tedavi verem dispanserleri tarafından ücretsiz bir şekilde yapılmaktadır. Doğrudan gözetim altında kullanılan ilaçların, düzenli kullanımı sonucunda tedavi gerçekleştirilmektedir. Tedavi yaklaşık altı ay sürmektedir. Tedavide önemli olan ise ilaçların aksatılmadan alınmasıdır.
Küçük çocukların bağışıklık sistemi yeterince gelişmemiştir ve mutlaka BCG aşısının yapılması gerekmektedir. Verem irsi bir hastalık değildir. Verem hastalığının bulaşmasında toplu yaşam alanları büyük etkendir. Verem hastalığından korunmak için alınacak basit birkaç önlem.
Ø Havasız ve kuru ortamlarda çok fazla vakit geçirmeyin.
Ø Sağlıklı ve dengeli beslenmeyi alışkanlık haline getirin.
Ø Eğer halen bebeğinize verem aşısı yaptırmadıysanız hemen en yakın sağlık kuruluşuna giderek verem aşısı yaptırın.
Ø Çok fazla öksüren ve hapşıran kişilerden olabildiğince uzak durmaya özen gösterin.
Ø Ellerinizi ve eşyalarınızı sık sık yıkayın ve temizleyin.
Ø Alkol ve uyuşturucu madde kullanmayın.
Ø Kontrolsüz sıkı zayıflama rejimlerinden uzak durun.
Ø Veremli hastalarla birlikte yaşayanlar düzenli olarak kontrollerinizi yaptırın.
Ülkemizde nüfusun ¼'ü veremle tanışmış her yıl 16 bin yeni verem hastası ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple TBC(verem) hastalığı halk sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.
Sağlıklı ve mutlu bir yaşam dileği ile…