Diyetisyen Nur Açlan;Yüksek tansiyon hastaları mutlaka beslenmelerine dikkat etmelidir.


Via-Sante Sağlık Merkezi Diyetisyeni Nur Açlan "Yüksek tansiyon  genç yaşlarda da ortaya çıkan ama  daha çok ileriki yaşlarda görülebilecek bireylerde kan basıncı değerini normalin üzerinde seyreden bir durumdur. Onun için Yüksek tansiyon hastaları mutlaka beslenmelerine büyük önem vermelidir." dedi.

Diyetisyen Nur Açlan "  Günümüzün dikkat eden hastalıklarından biri olan Yüksek Tansiyon,gözardı edilmeyecek bir hastalıktır Hem bir beslenme uzmanı, hemde hekim kontrolünde zayıflama diyeti uygularken sağlıklı spor yapmakta yararlı olacaktır. Beslenme ve sporla uygulanan tedavi ile ilaçların dozları azaltılabilir. Spor yaparken, kalbin belli bir hızda atması önemlidir. Belli nabız değerlerinde yapılan spor,metabolizma hızını artırır kilo vermeyi kolaylaştırır.

Tansiyon'un belirtileri, Enseden alın bölgesine doğru yayılan baş ağrısı, Kulak uğultusu ve kulak çınlaması, Baş dönmesi, Burun kanaması, Çarpıntı, Terleme,Sık idrara çıkma gibi sorunlarla karşılaşılabilir.

Yüksek tansiyonlu bireylerde doğru ilaç doğru beslenme çok önemlidir. Yüksek tansiyon hastalarının beslenmesinde dikkat edilecekler; Sodyum alımı 1,5-2,5 gr. Arasında (4-6 gr. Tuz) tutulmalıdır. Bu alımı sağlayabilmek için yemeklere tuz ilave edilmemeli, gerekirse tuzsuz ekmek kullanılmalıdır Tuzlu ve salamura besinlerden uzak durulmalıdır, Alkol alımı mutlaka sınırlandırılmalı. Haftada en fazla 2-3 kere olmak şartı ile kadınlarda 1 kadeh, erkekler ise 2 kadehin üstüne çıkılmamalıdır. Çünkü alkolün tansiyon üzerine etkisi kadınlarda daha yüksektir

            Doymuş yağ asitlerini çok içeren tereyağı, sade yağ, iç yağ ve katı margarinler kullanılmamalıdır. Sıklıkla zeytinyağ ve diğer bitkisel sıvı yağlar tercih edilmelidir Yeşil yapraklı sebzelere soframızda da mutlaka yer almalıdır. Tere, roka,yeşil soğan, nane, maydanoz,dereotu, kekik gibi besinler yemeklerdeki tuz azaltıldığında , yoğun tatları ile bu eksikliği giderirler

Paketlenmiş hazır şarküteri ürünlerinin tuz içeriği yoğun olduğu için mümkün olduğunca, bu ürünleri tüketmekten kaçınmalıdır Kalorisi yüksek, rafine şeker içeren (pasta, kurabiye, kek, meşrubat ve hazır meyve suyu gibi) ürünler mümkün olduğunca az tüketilmelidir Doymuş yağ içermeleri nedeniyle salam, sucuk, sosis gibi şarküteri ürünlerinden yoğun tuz içeren salamura yiyecek ve soslardan uzak durulmalıdır Haftada en az 3-4 gün 30-45 dklık düzenli egzersiz yapılmalıdır Haftada en az 2 kere omega-3 açısından zengin olan balıkları tüketmeye çalışmalıdır Maden suyu tüketimi sınırlandırmalıdır

Özellikle yüksek tansiyon riski olanlar ve teşhisi konmuş olanların günde bir fincanı geçmemek koşuluyla kahve içmelerinde hiçbir sakınca yoktur. (aşırı kafein tüketimi tansiyonu arttırabilir) Haftada bir kase yabanmersini, yüksek tansiyona iyi geliyor. Yabanmersini içerisinde bulunan antosiyaninler yüksek tansiyona karşı oldukça etkili bileşenlerdir Beslenme diyetiniz sarımsak, kereviz ve yapraklı sebzeler içermelidir Tansiyon problemi yaşayan kişilerin sağlıklarını kontrol altına almaları açısından domates, patates, brokoli, kabak ve ıspanak gibi sebzelerin günlük menüye dahil ederek kullanılması gerekir

Tansiyon yüksekliğinde limon suyu tüketimi tansiyonunuzu düşürecektir(Sarımsak kullanımı hipertansiyonlu bireylerde tavsiye edilir. Kalsiyum alımını da güçlendirmek için sarımsaklı yoğurt tüketebilirsiniz) Tuz ve salçayı yemeklerinizde kullanmayın, Turşu tüketimine olmamasına dikkat edin, Peynirlerin tuz içeriğine dikkat edin. Lor peyniri tercih ediniz, Tuzsuz zeytin tüketin

Meyveler, sebzeler gibi lif, vitamin ve mineral içeren meyveler de yüksek tansiyonu düşürmek için yardımcı olabilir.Muz, elma, çilek, kavun, şeftali, ananas, mango ve turunçgiller yüksek tansiyonu dengelemek için iyi seçenekler arasında yer almaktadır.Unutmayın yukarıda da belirttiğim gibi; doğru beslenme ve doğru ilaç sizi iyileştirebilir."dedi.

 

 

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar