10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı günü


Türkiye Psikiyatri Derneği, Konya Şubesi adına Şube Başkanı Prof. Dr. Yavuz Selvi'nin Basın Açıklaması 

Gençlerin Ruhsal Açıdan Dayanıklı Olması İçin Çalışmalıyız.

Bugün 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü

İlk defa 1992 yılında Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu tarafından belirlenen Dünya Ruh Sağlığı Günü önemli konuları gözden geçirmemizi sağlıyor. Bu sene konu "Gençler ve Değişen Dünyada Ruh Sağlığı"

Her 10 kişiden 1'inin ruhsal bir sorunla karşı karşıya olduğu, her 4 kişiden 1'inin yaşamının bir döneminde ruhsal bir sorunla karşılaşacağı dünyamızda yoğun stres, ekonomik zorluklar, sosyal rekabet, savaşlar, terör, travmalar, göçler bu sayının daha da artmasına neden olmaktadır. 

Dünya Sağlık Örgütü tüm ruh sağlığı problemlerinin yaklaşık yarısının 14 yaş öncesinde başladığını bildirmektedir. Bilgi yetersizliği, yanlış yönlendirme ya da problemlerin yok sayılması bu sorunların uzun dönem devam etmesine neden olmaktadır. 15-29 yaş arası bireyler arasında ikinci ölüm nedeni olarak karşımıza çıkan intihar olgusu bu yaklaşımı destekleyen sayısız göstergelerden yalnızca biridir. Bununla birlikte madde bağımlılığı, yeme bozuklukları, tehlikeli araç kullanımı, öfke kontrol sorunları, geleceğe yönelik belirsizlik ve kaygı gibi çok sayıda problem yine gençler arasında yaygın olarak görülmekte ve toplum ruh sağlığı açısından önemli bir risk oluşturmaktadır. 
Özellikle 15-24 yaş arası genç nüfus ruhsal sorunların gelişmesi açısından oldukça riskli bir grup olarak dikkati çekmektedir. Gençlik fiziksel, sosyal ve ruhsal pek çok değişimin iç içe yaşandığı özel bir dönem, yetişkin rollerin kazanılmasından önceki kritik bir geçiş dönemidir. Bu dönemde dayanıklılık kazanan genç hayatı boyunca ruhsal sorunlara karşı da bir direnç geliştirmiş olur. 




Ruhsal açıdan dayanıklı bir genç, empati yapabilir, merhamet sahibidir.
Kendisine ve çevresine saygı duyar, problemle karşılaştığında bunu yok saymaz ve çözüm yolu bulmak için yardım arar. Ruhsal açıdan dayanıklı genç, düşünce biçimini ve olaya verdiği tepkileri kontrol edebilir. Stresli bir olayla karşılaştığında harekete geçmeden önce düşünür, alternatif düşünme yollarını sorgular, deneyimlerinden ders çıkarır. Kontrolsüz davranmaz, bağımlılıktan uzak durur.  Ruhsal açıdan dayanıklı genç "Kendime ve diğerlerine saygılı olan birisiyim, hayatımda beni seven ve bana yardımcı olabilen insanlara sahibim, problemlere çözüm yolları bulabilirim ve kendimi kontrol edebilirim" şeklinde düşünür. Ruhsal açıdan dayanıklı bir gencin akıllı hedefleri vardır ve bu hedefler doğrultusunda çalışır, kararlar alır.
10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı gününde belki de en çok üzerinde duracağımız konu gençlerin ruhsal açıdan dayanıklı olması için yapılacakların gözden geçirilmesidir. 


 

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar