Akılcı Antibiyotik Eğitimleri Olumlu Sonuçlar Verdi


Konya İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından 1. Basamak sağlık tesislerinde görev yapan aile hekimlerine 'Akılcı antibiyotik kullanımı' konusunda yapılan bilgilendirme ve eğitim toplantılarına devam ediliyor. 

Programın açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Koç, Sağlık Bakanlığı'nın 'Akılcı Antibiyotik Kullanımı' konusunda gerçekleştirmiş olduğu başarılı çalışmalar neticesinde önemli mesafeler kat edildiğini söyledi. Akılcı Antibiyotik eğitimlerinin süreç gerektiren bir çalışma olduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Koç, "Yapılan eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları neticesinde ülke genelinde ciddi oranda tasarruf sağlanılmış ve memleketimizin öz kaynakları heba edilmemiştir" diyerek konunun önemine vurgu yaptı. 

Akılcı Antibiyotik kullanımı eğitimlerinin hedefinde sadece aile hekimlerinin değil hastanelerin de bulunduğunun altını çizen Prof. Dr. Koç, "İl Sağlık Müdürlüğü olarak bu eğitimleri hastanelerimizde de devam ettireceğiz. Eğitim her alanda süreklidir, özellikle tıp alanında ise sürekli eğitim dünyanın da bir gerçeğidir. Hekimler için her hasta ayrı bir dünyadır. Klasik bilgilerle hastaların standart tedavisinin sağlanması mümkün değildir. Bizler, gerekli hastaya, klinik özelliklerine göre uygun antibiyotiği uygun süre ve doz da vermek zorundayız.  Hızlı antijen testi uygulaması ve eğitimler ile birlikte hekimlerimizin antibiyotik yazma oranlarının düştüğünü, hastalarımızın da antibiyotik yazılması konusunda ısrarcı olmadıklarını görmek bu konuda gelinen noktayı bizlere göstermektedir" dedi. 

Sağlık Bakanlığı'nın özellikle gereksiz hastane başvuru oranlarını en aza indirmek ve israfı önlemek amacıyla ciddi çalışmalar yürüttüğüne de dikkati çeken Prof. Dr. Koç, "Sağlık Bakanlığımız 1. Basamakta gerçekleştirilen muayene sayılarını artırmak için gayret göstermektedir. Ülkemizde 1. Basamağa başvuran hasta ortalaması yüzde 32 civarlarındadır. Şehrimizde ise bu oran yüzde 42 seviyelerindedir. Bu oranı en az yüzde 50 seviyelerine çıkartmak için hep birlikte çalışmamız gerekmektedir.  Hastanelere gereksiz yere giderek hem acil servisin hem de polikliniklerin boş yere meşgul edilmesini önlememiz gerekiyor. Bu konuda sizlerin gayretini görüyor ve hepinize teşekkür ediyorum" dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın 100 günlük eylem planı çerçevesinde başlattığı Check-Up uygulamaları konusunda da aile hekimlerine göstermiş oldukları hassasiyet nedeni ile teşekkür eden Prof. Dr. Koç, "Check-Up taramaları konusunda Konya olarak Türkiye de en iyi şehir konumundayız. Türkiye genelinde gerçekleştirilen 560 bin Check-Up'ın 54 bini aşkın bir rakamı şehrimizde yapılmıştır. Tabiî ki bu da siz aile hekimlerimizin gayret ve tecrübeleri ile olmuştur" şeklinde konuştu.

İl Sağlık Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen ve 2 gün süren eğitim programına İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uz. Dr. Kerim Yeşildağ, Hizmet Başkan Yardımcıları Dr. Abdullah Özüdoğru, Uz. Dr. Engin Dinç ve Uz. Dr. Mustafa Parlayıcı ile birlikte 200'e yakın aile hekimi katıldı.

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar